Steinberg Inc

Wanneer remote-werkernemers buite SA geleë is, raak die belastingkwessies ingewikkeld

Afstandwerk vanaf buitelandse jurisdiksies het al hoe meer gewild geword tydens die COVID-19-pandemie. Ten spyte van die verslapping van die toesluitreëls in die meeste jurisdiksies, blyk dit dat werkgewers nie moet verwag dat die werkplek sal terugkeer na hoe dit voor die pandemie was nie.

Microsoft 365 se korporatiewe vise-president, Jared Spataro, het gesê: “Terwyl organisasies regoor die wêreld die definitiewe verskuiwing van afgeleë na hibriede werk maak, is een ding duidelik: die mense wat in 2020 huis toe gegaan het om te werk, is nie dieselfde mense wat terugkeer na die kantoor in 2022 nie.”

Om persoonlike redes, kies ‘n toenemende aantal werknemers om eerder na ander jurisdiksies te verhuis terwyl hulle by hul huidige werkgewers bly. In baie gevalle sal die werkgewers hierdie reëlings volg – soms as ‘n voortsetting van afstandwerk tydens inperking, en in ander gevalle om waardevolle werknemers te lok.

Daar is egter risiko’s betrokke waarvan baie Suid-Afrikaanse werkgewers dalk nie bewus is nie.

Dit is belangrik om daarop te let dat ons in ‘n ander wêreld lewe as twee jaar gelede. In die verlede, sou werkgewers ‘n teenwoordigheid in ander jurisdiksies vestig; nou is dit werknemers wat uit buitelandse jurisdiksies wil werk.

Dikwels sal hierdie werknemers aanvoer dat hulle net so produktief kan wees om op afstand te werk as van die kantoor af, en dat dit geen verskil aan die werkgewer behoort te maak nie. Die situasie is egter dalk nie so eenvoudig soos dit voorkom nie.

Wees op die uitkyk vir die skep van ‘n permanente situasie

Die risiko’s vir Suid-Afrikaanse werkgewers sluit die moontlikheid in dat ‘n werknemer se teenwoordigheid in ‘n ander land kan neerkom op die skep van ‘n permanente saak vir die werkgewer, en sodoende ‘n belastingteenwoordigheid vir die werkgewer in die buitelandse jurisdiksie skep.

Die belang van ‘n buitelandse belastingowerheid kan veroorsaak word deur iets so oënskynlik skadeloos soos dat die werknemer besigheidskaartjies het wat die Suid-Afrikaanse maatskappy se naam en die adres van hul tuiskantoor in die gasheerland dra.

Alhoewel ongewoon, waar die bestuurders van ‘n besigheid op afstand werk, kan dit selfs ‘n risiko skep om ‘n maatskappy se plek van effektiewe bestuur en dus die maatskappy se korporatiewe belastingverblyf te verander.

Ander belastingoorwegings sluit die risiko in dat die Suid-Afrikaanse werkgewer verplig kan word om as ‘n werkgewer in die buitelandse jurisdiksie te registreer, en werknemers se belasting en sosiale sekerheid in die buitelandse jurisdiksie te betaal.

Daarbenewens, ongeag of die Suid-Afrikaanse werkgewer aanspreeklik word vir betaalstaatbelasting aan die buitelandse jurisdiksie, besef hulle soms nie dat hulle steeds ‘n verpligting t.o.v. werknemersbelastingweerhouding in Suid-Afrika kan hê nie.

Geen ‘een-grootte-pas-almal’-antwoord nie

Dit is moeilik om definitief te sê of en wanneer sulke risiko’s werklik sal realiseer sonder om die spesifieke feite in ag te neem. Elke situasie is uniek, elke jurisdiksie het sy eie reëls, en daar is ook dubbelbelastingooreenkomste om te oorweeg.

Dus, is die beste plan van aksie vir ‘n werkgewer wat ‘n werknemer se versoek oorweeg om vanuit ‘n buitelandse jurisdiksie vir die maatskappy te werk, om deskundige plaaslike advies in te win. Wanneer dit gedoen word, sluit sommige van die vrae wat werkgewers moet vra die volgende in:

  • Is daar ‘n risiko dat die werknemer ‘n belasbare teenwoordigheid vir die werkgewer in die buitelandse jurisdiksie kan skep?
  • Watter land het die reg om die werknemer se vergoeding te belas?
  • Sou die werkgewer steeds verplig wees om werknemersbelasting terug te hou in die land waar die werkgewer belastinginwoner is; en
  • Is daar ‘n risiko dat dit ook as ‘n werkgewer in die buitelandse jurisdiksie sal moet registreer?

Ontspanne houding mag dalk nie volgehou word nie

Gedurende April 2020, het die sekretariaat van die OESO leiding uitgereik oor die interpretasie van belastingverdragkonsepte soos plek van effektiewe bestuur en permanente ondernemings tydens die COVID-19-pandemie, toe mense letterlik oorsee gestrand was.

Werkgewers moet egter in gedagte hou dat die relatief-ontspanne houding wat baie buitelandse jurisdiksies en reguleerders tot afstandwerk tydens die COVID-19-pandemie ingeneem het, nie sal volhou nie. ‘n Terugkeer na ‘normaal’ beteken ook ‘n terugkeer na normale belastingreëls.

Ten spyte van die erkenning dat die wêreld van werk verander het in die nasleep van die wêreldwye pandemie, weerspieël die belastingreëls steeds dié van die ‘ou’ wêreld. Dit beteken dat alhoewel ‘n afstandwerkreëling opwindende geleenthede vir beide werkgewers en werknemers kan bied, dit van kardinale belang is dat werkgewers die risiko’s wat ‘n meer permanente oorgrens-afstandwerkreëling vir die werkgewer kan inhou, noukeurig in ag neem voordat hulle daartoe instem.

Oorspronklike Engelse artikel geskryf deur ANERIA BOUWER

Hierdie artikel is algemene inligtingsblad en moet nie as professionele advies beskou word nie. Geen verantwoordelikheid word aanvaar vir enige foute, verlies of skade wat ondervind word as gevolg van die gebruik van enige inligting vervat in hierdie artikel nie. Kontak altyd finansiële raadgewer vir spesifieke en gedetailleerde advies. (E&OE)

We use cookies to improve your experience on our website. By continuing to browse, you agree to our use of cookies
X