Steinberg Inc

Terwyl ons deur die lewe reis – vanaf jou eerste werk tot by huwelike, kinders, aftrede en die beplanning van boedels – is dit essensieel om ‘n gesertifiseerde finansiële beplanner te raadpleeg. Hulle kan ons deur elke fase van die lewe lei om genoeg te spaar en ‘n nalatenskap vir ons geliefdes te laat.

Jy moet ‘n aantal faktore oorweeg wanneer jy op soek is na ‘n vertroude persoon saam met wie jy kan werk. Die volgende wenke sal jou help om iemand te vind waarmee jy ’n verhouding kan bou en wat as jou adviseur kan optree.

Professionaliteit

Gekwalifiseerde finansiële beplanners spandeer baie ure aan hul voortdurende professionele ontwikkeling. Die tyd wat hulle “agter die skerms” deurbring, verdiep hulle kennis en ervaring sodat hulle aan jou die beste advies kan lewer wat op jou behoeftes gebaseer is, eerder as om produkte op jou af te dwing.

Die advies wat jy ontvang, moet gepas, konsekwent en objektief wees. Die finansiële beplanner moet ‘n diepte van kennis toon wanneer hulle met jou raadpleeg.

Grense

Wanneer jy ‘n finansiële beplanner kies, is dit belangrik om hul mandaat te verstaan. As jy op soek is na beleggingsadvies, sal hulle, byvoorbeeld, kan help om jou risikoprofiel te verstaan, insigte te bied in huidige marktoestande en gepaste beleggings kan aanbeveel vir jou portefeulje-posisionering?

Hulle moet ook wegbly van finansiële kwessies waarvoor hulle nie gelisensieer is nie, byvoorbeeld, kan hulle as jou belastingadviseur of korttermynmakelaar optree en besit hulle die nodige insig om jou hierin by te staan?

Kom ook vooraf ooreen hoe en wanneer jou herevaluering sal plaasvind, asook die diensfooie. Om hierdie faktore vooraf te bepaal, gee ’n beter mate van gerusstelling.

Verantwoordelikheid

Om saam met ‘n finansiële beplanner te werk, ontslaan jou nie van die verantwoordelikheid om besluite te neem nie. Ekonomieë ondergaan pieke en dalings wat jou aftrede en diskresionêre besparings (afhangende van die beleggingsportefeulje) kan beïnvloed.

Finansiële beplanners het geen beheer hieroor nie en kan in baie gevalle nie verantwoordelik gehou word nie. Om dus besluitneming af te staan aan iemand anders is nie ‘n wyse besluit nie – tenslotte is jy die enigste voordeelhouer van die uitkoms.

Dit is dus beter om ’n finansiële beplanner te kies wat jou sal help om ’n goeie koers te handhaaf of om jou te herlei wanneer nuwe inligting aan die lig kom. Deur lewensveranderende omstandighede met jou finansiële beplanner te deel, help hulle om beter aanbevelings te maak.

Vertroue

‘n Belangrike deel van die opbou van ‘n langdurige vertrouensverhouding is om oop en eerlike gesprekke te voer. Jy moet in staat wees om met jou finansiële beplanner oor jou familie- en persoonlike finansiële kwessies te praat, met die wete dat hierdie sake vertroulik gehou sal word.

Die finansiële beplanner moet jou privaatheid en daardie van hul ander kliënte respekteer. As hulle openlik sake van ander kliënte met jou bespreek, moet dit ‘n gevaarteken wees.

Hou in gedagte dat die finansiële dienste bedryf gebonde is deur die Wet op die Beskerming van Persoonlike Inligting, wat finansiële beplanners verbied om inligting te deel wat nie in die normale loop van besigheid is nie.

Integriteit

Gesertifiseerde finansiële beplanners is geregistreerde lede van die Finansiële Beplanning Instituut (FPI) van Suid-Afrika en is aan ‘n etiese kode verbonde. Nakoming van die beginsel van integriteit vereis dat FPI-lede die regte ding doen, eerlik en konsekwent in die beste belange van hul kliënte, selfs wanneer niemand kyk of sal uitvind nie.

Voorbeelde van integriteit sluit in:

  1. om beloftes te hou;
  2. om op te staan vir wat eties aanvaarbaar is, bo eie belange;
  3. om te handel volgens beginsels wat verder gaan as blote wettige nakoming;
  4. om aanbevelings te maak asof elke besluit en aksie oop sou wees vir openbare ondersoek; en
  5. voortdurend die geloofwaardigheid en vertroue in die professie te verbeter.

Die FPI-lid lewer dienste gegrond op hierdie diensbelofte aan die kliënt. Elke kliënt moet ontvanklik wees vir die beste pogings van die FPI-lid binne die perke van hul betrokkenheid.

Wees op dieselfde golflengte

Indien jy enige vrae oor jou finansies het, moet jou finansiële beplanner genoeg inligting aan jou bied sodat jy ingeligte besluite kan neem.

Jou finansiële beplanner moet ‘n goeie luisteraar wees en jou doelwitte verstaan. Die finansiële reis is ‘n lang en belangrike een. Jy mag vele hindernisse teëkom soos ‘n egskeiding, problematiese kinders, onverwagte siektes, of die dood van ‘n familielid. Jy mag moontlik nie die nodige kennis en vaardighede hê om hierdie struikelblokke te hanteer nie, dus kan ‘n empatiese finansiële beplanner wat jou situasie verstaan, jou beslis bevoordeel in moeilike tye.

Baie bedryfsorganisasies reguleer die finansiële dienstebedryf om te verseker dat finansiële beplanners op datum bly en dat jy as kliënt eerlik behandel word. As jy op soek is na ‘n gesertifiseerde finansiële beplanner, is die FPI-webwerf ‘n goeie plek om te begin. Dit sal jou na ‘n beplanner in jou area verwys.

GESKRYF BY BUNTU BAM

Buntu Bam is ‘n gesertifiseerde finansiële beplanner by Alexforbes.

Hierdie artikel is algemene inligtingsblad en moet nie as professionele advies beskou word nie. Geen verantwoordelikheid word aanvaar vir enige foute, verlies of skade wat ondervind word as gevolg van die gebruik van enige inligting vervat in hierdie artikel nie. Kontak altyd finansiële raadgewer vir spesifieke en gedetailleerde advies. (E&OE)

We use cookies to improve your experience on our website. By continuing to browse, you agree to our use of cookies
X